Hallå där Lina Sundqvist

Lina Sundqvist

Lina, ansvarig för kundtrygghet på Telenor, berättar om varför hon tror att nätprat motverkar näthat.

Hej Lina! Du är ju en engagerad nätpratare. Vad innebär egentligen #Nätprat?
Nätprat är Telenors och Bredbandsbolagets initiativ för att stötta familjer i den digitala vardagen. Lite mer konkret vill vi dela med oss av vår kunskap både om vad som händer på nätet och om hur man som förälder kan prata med sina barn. Vi tror att dialog, alltså nätprat, är en viktig del i att minska näthat.

Så föräldrar ska alltså nätprata med sina barn. Hur tidigt kan man börja med det?
Barn idag är ju ofta digitala från start. Redan när de är två år och leker med surfplattan kan man börja prata om nätet, men samtalet blir ju givetvis annorlunda än det man har med en 12-åring. Vi tror att nyckeln är att börja direkt. Att göra nätpratet lika naturligt som frågan om hur det var på fotbollsträningen eller vad barnet gjorde på rasten.

Varför behövs #Nätprat?
Våra barn har vuxit upp i en värld där nätet är en självklarhet. Det har däremot inte dagens föräldrar vilket skapar ett kunskapsglapp. Genom hjälpa föräldrar att prata mer med sina barn om vad som händer på nätet så tror vi att vi kan göra det både tryggare och roligare.

Varför engagerar sig Telenor och Bredbandsbolaget i de här frågorna?
Vi har sett att många av våra kunder har frågor inom det här området och att det finns en oro kopplad till att våra barn är på nätet. Tillsammans med våra partners Surfa Lugnt, Ecpat och Röda korset sitter vi på väldigt mycket kunskap som vi gärna vill dela med oss av. Vi vill att det ska vara tryggt och roligt att använda våra tjänster.

Har du själv barn? Har du stenkoll på vilka appar de använder?
Ja, två stycken. Nu är de bara två och fem år så de kan inte själva ladda ner appar men har däremot koll på hur de gör för att använda dem. De lär sig oerhört fort och därför känns det viktigt att redan nu börja nätprata. Min förhoppning är att det ska göra att de vänder sig till mig även när de blir äldre.

Har dina barn inspirerat dig i vad man kan göra på nätet?
Absolut! Många av spelen de spelar är både roliga och pedagogiska. Det är kul att sitta med och se dem testa, lyckas, misslyckas, prova igen och kunna dela upplevelsen och känslan. Förra veckan laddade vi hem en app med pyssel och pysslade tillsammans.