Välkommen till Nätpratsnytt #1!

Nätet är en fantastisk plats, men det finns fallgropar. Vi tror att den bästa medicinen mot otrygghet på nätet är dialog, framför allt mellan vuxna och barn.

I de här nyhetsbreven kommer vi att samla information om hur och varför du ska prata med dina barn om nätet, vilka plattformar de hänger på och annat som kan hjälpa dig med ditt nätprat. Hoppas du gillar det!

/Lina Sundqvist, trygghetsansvarig på Telenor.


Experten guidar

Elzas Nätpratstips

  1. Lyssna noga! Var nyfiken och fråga om ditt barn berättar, och var noga med att lyssna mer än du själv pratar. Försök att läsa av ditt barn och se hur hen mår, agera sen efter det.
  2. Om ditt barn spelar spel, sätt dig in i spelet och stötta på samma sätt som om det hade varit fotboll, dans eller något annat intresse.
  3. Mota paniken! Vi vet med säkerhet att det vi känner oss oroliga för idag, kommer vi skratta åt senare. De känslomässiga utbrotten handlar oftast om okunskap.

Elza Dunkels är forskare och en av landets främsta experter inom området nätmobbning och ungdomars relation till internet. Nyligen kom hon ut med boken ”Nätmobbning, näthat och nätkärlek”.

Läs mer om Elzas forskning


Vuxenläxan app

Barn vill prata mer om nätet

Många barn har fått något sårande, kränkande eller elakt skrivet till sig på nätet det senaste året. I en undersökning med ca 1 200 10–15-åringar som Telenor gjort med hjälp av Novus säger sju av tio elever i årskurs 4–9 att de vill prata mer i skolan om livet på nätet, och många menar att deras lärare aldrig har frågat om deras liv eller vardag på nätet – till exempel hur man ska bete sig mot varandra, vad man får och inte får göra eller hur man kan skydda sig mot obehagligheter. Detta var anledningen till att vi tillsammans med Surfa Lugnt lanserade Vuxenläxan – ett kostnadsfritt utbildningsmaterial för årskurs 4–9 med syfte att motverka nätmobbning, kränkningar och otrygghet.

Majoriteten av barnen i undersökningen uppger också att deras föräldrar har dålig koll på sina barns nätvanor. Hur bra koll har du?

Testa dina kunskaper här


Snapchat

Vad är Snapchat?
Lär dig mer

Musical.ly

Nyfiken på musical.ly?
Lär dig mer

KiK

KiK, vad är det?
Lär dig mer


Om Nätprat

Nätprat är ett initiativ från Telenor för att främja dialogen mellan vuxna och barn om livet online med syfte att motverka mobbning och kränkningar. Tillsammans med Surfa Lugnt och våra andra partners har vi tagit fram konkreta verktyg som vi hoppas kan uppmuntra och underlätta för föräldrar att prata mer om livet på nätet med sina barn. Läs mer på nätprat.se.


Nätpratsnytt

Nätpratsnytt #3

Vad är en lagom surfmängd? Hur pratar man med sina barn om deras surfande, och när är det okej att sätta stopp? Läs Nätpratsnytt #3

Nätpratsnytt #2

I det här numret av Nätpratsnytt pratar vi om hur vi kan hjälpa dig med nätfriden om du haft oturen att stöta på nätets baksida. Dessutom tipsar lag och rätt-experten Mårten Schultz om vad du kan göra om du eller ditt barn utsatts för kränkningar eller hot på nätet. Läs Nätpratsnytt #2

Nätpratsnytt #1

Visste du att sju av tio elever skulle vilja prata mer om livet på nätet? I första numret av Nätpratsnytt får du bland annat matnyttiga tips av forskaren Elza Dunkels och chansen att själv sätta dina kunskaper på prov. Läs Nätpratsnytt #1