För ett mer fridfullt nät

I det här numret av Nätpratsnytt pratar vi om hur vi kan hjälpa dig med nätfriden om du haft oturen att stöta på nätets baksida. Dessutom tipsar lag och rätt-experten Mårten Schultz om vad du kan göra om du eller ditt barn utsatts för kränkningar eller hot på nätet. Men du, glöm inte nätprata – en öppen dialog är trots allt grunden till ett tryggt och härligt internet.

/Lina Sundqvist, trygghetsansvarig på Telenor.


Experten guidar

Lagen på nätet – vad gäller?

Mårten Schultz är professor i Civilrätt vid Stockholms universitet och en av grundarna för institutet Juridik och Internet, som jobbar med frågor om lagstiftning gällande kränkningar. Här tipsar han om vad du som föräldrar kan göra om ditt barn drabbas av hot på internet.

  1. Polisanmälan är ett första steg, samt att dokumentera det som har hänt. Ta skärmdumpar, länkar eller vittnesmål som kan intyga att dokumentationen är äkta. Många polisanmälningar leder inte till förundersökning enligt statistiken, men rättsväsendet har börjat ta detta på större allvar.
  2. Stäm den som kränker! Det går under civilrätten och inte under brottsrätten vilket innebär att man kan utkräva ansvar av personer under 15 år. Barn har ett juridiskt ansvar, även om de inte kan bestraffas.
  3. Man kan anmäla på de flesta sidor, leta efter en så kallad abuse-anmälan. Om det exempelvis finns en koppling till skolan kan man anmäla skolan då den enligt skollagen har ansvar att motverka nätmobbning.

Fler tips hittar du här


Nätfrid

Vi hjälper dig med nätfriden

Nätfrid för oss handlar om att ingen ska behöva vara rädd när man är ute på nätet. Ett visst mått av sunt ifrågasättande är naturligtvis aldrig fel, men ingen ska behöva se sina privata foton eller personuppgifter publicerade på fel plats bara för att man råkat surfa in på en osäker webbsida eller svarat på ett bedragarmail. Därför erbjuder vi nu en tjänst som bl.a. hjälper dig att ta bort oönskat material på nätet, hantera personliga uppgifter som använts på fel sätt eller anmäla mobbning och trakasserier. Vi kallar den för Nätfrid. Du som är kund hos Telenor kan ringa eller mejla till Nätfrid om du har frågor kring hur du kan förebygga och hantera situationer som dessa, oavsett om det gäller dig, ditt barn eller någon annan familjemedlem. Tanken är helt enkelt att Nätfrid ska fungera som en hjälpande hand och främja ett tryggare, roligare och mer fridfullt internet.

Läs mer om Nätfrid


Lösenord

Har du ett säkert lösenord?
Lär dig mer

Copyright

Hur funkar fildelning?
Lär dig mer

Appar

Koll på köp i appen
Lär dig mer


Om Nätprat

Nätprat är ett initiativ från Telenor för att främja dialogen mellan vuxna och barn om livet online med syfte att motverka mobbning och kränkningar. Tillsammans med Surfa Lugnt och våra andra partners har vi tagit fram konkreta verktyg som vi hoppas kan uppmuntra och underlätta för föräldrar att prata mer om livet på nätet med sina barn. Läs mer på nätprat.se.


Nätpratsnytt

Nätpratsnytt #3

Vad är en lagom surfmängd? Hur pratar man med sina barn om deras surfande, och när är det okej att sätta stopp? Läs Nätpratsnytt #3

Nätpratsnytt #2

I det här numret av Nätpratsnytt pratar vi om hur vi kan hjälpa dig med nätfriden om du haft oturen att stöta på nätets baksida. Dessutom tipsar lag och rätt-experten Mårten Schultz om vad du kan göra om du eller ditt barn utsatts för kränkningar eller hot på nätet. Läs Nätpratsnytt #2

Nätpratsnytt #1

Visste du att sju av tio elever skulle vilja prata mer om livet på nätet? I första numret av Nätpratsnytt får du bland annat matnyttiga tips av forskaren Elza Dunkels och chansen att själv sätta dina kunskaper på prov. Läs Nätpratsnytt #1